Zašto je dodir važan?

Zašto je dodir važan?

 

Dodirivati i biti dodirnuto ima vrlo važan utjecaj na dijete, u dojenačko doba, ali i ostatak života. Ono treba tjelesni kontakt sa svojom majkom, a njegov mozak mora pravilno interpretirati osjete tog kontakta u cilju stvaranja prve emocionalne privrženosti.
 

Privrženost daje dojenčetu prvi osjećaj sebe kao fizičkog tijela, a taktilna obrada za dojenče je prvi izvor sigurnosti. Kod dojenčeta je osjet dodira razvijen već po rođenju, ali potrebno ga je i dalje razvijati kako bi dijete moglo lakše interpretirati objekte iz svoje neposredne okoline, njihov oblik, kvalitetu, strukturu materijala - primiti  informacije o vanjskom svijetu.

Dijete taktilnim putem osim o vanjskom svijetu uči i o svome tijelu, njegovim dijelovima i mogućnostima, odnosno razvija percepciju tijela. Kod djece koja imaju problema s dodirom, poput preosjetljivosti ili neosjetljivosti na dodir, odnosno poremećaj kod senzorne integracije mogu se javiti velike emocionalne poteškoće i stvarati problemi u daljnjem tijeku učenja. Stoga je nužno potocati djetetov taktilni razvoj, jer dodir je osnovni temelj dobrog razvoja djeteta. Važno mjesto u taktilnoj stimulaciji zauzima masaža, pogotovo masaža čitavog tijela nakon kupanja ili tijekom presvlačenja djeteta.


Masaža razvija i jača tijelo bebe, ali i povezanost između majke i djeteta

Masaža omogućuje bebi i majci da se bolje upoznaju i zbliže. Emocije veselja, ljubavi i sigurnosti koje majka prilikom takva druženja prenosi djetetu pozitivno se odražavaju na njegovo psihičko i fizičko blagostanje.

Naime, dodir potiče rad niza sustava i organa djetetova organizma: od kože koja uči osjećati dodir i toplinu, živčanog sustava koji uči prenositi informacije o novim iskustvima do mozga, samog mozga koji ih obrađuje, lokomotornog sustava koji je dodirima potaknut na refleksno pokretanje te postupno uči svjesno koordinirati ruke i oči prema izvoru zvuka i dodira, pa do kardiovaskularnog sustava koji zbog uzbuđenja, obrade informacija i pokretanja tijela počne življe raditi i tijelo brže opskrbljivati dodatnim količinama kisika. Ne čudi stoga što kažu kako dodir čini čuda.

 

Tjelesne prednosti dodira i masaže

 • normalizira funkciju cijelog probavnog sustava
 • pospješuje oslobađanje plinova i zraka, pomaže kod kolika
 • stimulira metabolizam i apetit te se posebice preporučuje kod nedonoščadi za dobivanje na težini
 • jača imunitet
 • ujednačava disanje
 • pospješuje cirkulaciju
 • stimulira tijelo koje dijete samo ne može kontrolirati
 • pospješuje pravilan fizički razvoj

 

Psihičke prednosti masaže

 • pomaže za dobar san
 • smanjuje plač
 • djetetu daje osjećaj sigurnosti i ugode

 

Masaža – korisno i ugodno provedeno zajedničko vrijeme

Masaža je vrlo korisna za bebe do godine dana jer su dodir i miris načini kako mala beba komunicira s okolinom. Dodirivanje, majčina toplina i miris najbolji su mediji za “kontakt”, ohrabrivanje i poticanje djeteta. Naravno da masažu može provoditi i tata ili bilo koji član obitelji bez posebnog znanja i iskustva. Tate takvu masažu mogu iskoristiti kao vrijeme samo za njih i bebu, primjerice nakon posla.

Majka, pak, prilikom presvlačenja i njege može nježno utrljavati losion ili ulje u bebinu kožu. Pedijatar će vam možda preporučiti i jednostavne korektivne vježbice kojima ćete prevenirati eventualni manji problem s kukićima ili djelovati fizioterapeutski. U takvoj će se situaciji masaža i korektivne vježbice prožimati i veoma je važno da ih provodite.

 

Pravila masaže

KADA? Dijete masirajte između dvaju obroka jer tada neće biti ni presito ni pregladno. Izbjegavate masažu neposredno prije podnevnog i večernjeg odlaska na spavanje jer može pretjerano stimulirati dijete koje je već pospano. Ako vaše dijete često i mnogo jede, možda se pitate kad je dobro vrijeme za masažu? Svako dijete ima faze budnosti i spremnosti. Birajte te trenutke i provodite masažu sve dok to djetetu odgovara.

KAKO? Kod masaže je manje važan cilj, a više kontakt s djetetom. Prije početka masaže pripremite se. Operite ruke, protrljajte ih i zagrijte. Na rukama zagrijte i ulje. Koristite se isključivo uljem za bebe. Možete provoditi masažu nakon kupanja, ali možda je i bolje to učiniti prije. Naime, topla će voda otvoriti pore i dopustiti hranjivim sastojcima da se upiju, a višak će se masnoće isprati.

GDJE? U prostoriji gdje je ugodna sobna temperatura. Ljeti s temperaturom u principu nećete imati problema, a zimi koristite grijalicu.

 

Izvori:
Čuvarkuća
Roditelji.hr

 

Više pročitajte u knjizi: BEBarije - Važnost poticanja intelektualnog i emocionalnog razvoja od najranije dobi
Zašto je dodir važan?

Čari drugog djeteta

Čari drugog djeteta

Da mogu birati, imala bi drugo dijete prvi put. Onako, prije prvog. Znam, zvuči glupo, ali sigurno ima mama koje klimaju glavom. Imati dijete ka...


Emocionalna inteligencija beba

Emocionalna inteligencija beba

EMOCIONALNA inteligencija je mjerilo naše sposobnosti kontroliranja vlastitih emocija, razumijevanja emocija drugih i nošenja s dru...


Znatiželja ili zašto su pitanja važnija od odgovora

Znatiželja ili zašto su pitanja važnija od odgovora

Znatiželja je jedan od prvih kotačića koji pokreću stroj učenja, a time i dječji razvoj, vodeći dijete ka sve većem razumijevanju i upo...


Zašto djeca traže da im se čita uvijek ista slikovnica

Zašto djeca traže da im se čita uvijek ista slikovnica

Poučno i ohrabrujuće iskustvo koje pokazuje da u trenutku umora od čitanja iste slikovnice svome djetetu samo treba predahnuti i pronaći novi...


Kako poticati govorno-jezični razvoj djeteta

Kako poticati govorno-jezični razvoj djeteta

U prvim djetetovim godinama roditelj bi trebao verbalno odgovarati na glasanja djeteta i naglas razgovarati s djetetom, usprkos tome što o...


10 savjeta kako djetetu olakšati polazak u jaslice

10 savjeta kako djetetu olakšati polazak u jaslice

Plač, čvrsto obavijene ruke oko vrata mame ili tate te pogled od kojeg se slama srce, normalne su reakcije djeteta koje prolazi kroz strah od o...