Trebamo li ograničiti korištenje pametnog telefona dok smo sa svojom bebom?

Trebamo li ograničiti korištenje pametnog telefona dok smo sa svojom bebom?

 

Razgovarajte, igrajte se, grlite se i održavajte kontakt oči u oči sa svojom bebom što je više moguće; potrudite se da vas mobitel i drugi uređaji u tome ne ometaju.


Mnogim su roditeljima, posebno tijekom porodiljnog i roditeljskog dopusta, ali i kasnije, ako većinu dana provode sami sa svojim djetetom, dopisivanje, čitanje i objavljivanje poruka na društvenim mrežama i forumima, ili čitanje članaka na internetu gotovo jedina veza sa svijetom odraslih. Potreban nam je odmor i odmak od cjelodnevne posvećenosti djetetu, ali možda se pitamo može li takvo korištenje pametnog telefona imati negativan utjecaj na naš odnos s bebom i trebamo li ga ograničiti.


Portal Common Sense Media donosi jednostavne, zdravorazumske savjete roditeljima beba i male djece:

  • Budite svjesni koliko vremena trošite uz pametni telefon kada ste s djetetom. Mala djeca najbolje uče kroz odnos sa svojim roditeljima i skrbnicima; korištenje mobitela to ne bi trebalo ometati.
  • Najvažnije je da istovremeno, dok koristite pametni telefon ili računalo, pazite i na svoje dijete; bilo je slučajeva da su se djeca ozlijedila dok su roditelji bili zaokupljeni telefonom.
  • Pričekajte trenutak prije nego pogledate poruku koja je upravo stigla i odgovorite na nju, kako vas takva komunikacija ne bi ometala u uživanju u vremenu koje provodite sa svojom bebom. Možete također namjestiti automatske poruke koje će pozivatelja obavijestiti da ste s djetetom i da ćete mu se javiti kasnije.
  • Razgovarajte, igrajte se, grlite se i održavaje kontakt oči u oči sa svojom bebom što je više moguće.
  • Ekrane koristite u službi izgradnje odnosa (na primjer, pokažite djetetu fotografiju bake) ili da se zaokupite dok dijete spava.

 

Bebe i djeca uz ekrane

Kad je riječ o izlaganju beba i male djece pametnim telefonima i drugim uređajima s ekranima, uključujući televizor, Common Sense Media također piše da u malim količinima ono neće štetiti, no stalno uključen televizor, uređaji u spavaćoj sobi i korištenje medija kao dadilje mogu negativno utjecati na misaoni, fizički i emocionalni razvoj djeteta.

I u ovom slučaju je ključno da vrijeme koje dijete provodi uz ekran ne ometa vrijeme sa skrbnikom, ali kvalitetni medijski sadržaji koje ćete zajedno gledati ili ih koristiti za zajedničku igru sasvim su u redu.

Prema preporukama Američke pedijatrijske organizacije za korištenje medija u obitelji, roditelji mogu sigurno uvoditi digitalne medije djeci od 18 mjeseci (s naglaskom na pažljiv odabir sadržaja), a čak i ranije ako je riječ o aktivnostima usmjerenima na stvaranje ili održavanje odnosa s drugim ljudima, poput komunikacije putem video poziva s članovima obitelji.

Ako želite zajedno sa svojim djetetom mlađim od dvije godine neko vrijeme (recimo 15 minuta ili pola sata u danu) provesti uz pametni telefon, tablet ili računalo, mogli biste:

  • Istraživati nove riječi, ideje, zvukove ili slike na internetu.
  • Pokazivati djetetu njegove fotografije imenovati dijelove lica i tijela.
  • Gledati sve fotografije u mobitelu, govoriti tko se na njima nalazi i razgovarati o tim ljudima.
  • Putem video poziva razgovarati s udaljenim članovima obitelji.

 

Preneseno s Medijske pismenosti

 

Više pročitajte u knjizi: BEBarije - Važnost poticanja intelektualnog i emocionalnog razvoja od najranije dobi
Trebamo li ograničiti korištenje pametnog telefona dok smo sa svojom bebom?

Poticanje dječjeg uma od prvog dana

Poticanje dječjeg uma od prvog dana

Igra je, uz ljubav i pažnju, ključan čimbenik djetetova rasta i razvoja. Evo kako svakodnevne situacije mogu postati dio igre i zabave. ...


Kako najbolje iskoristiti čitanje naglas za razvoj bebina mozga

Kako najbolje iskoristiti čitanje naglas za razvoj bebina mozga

Nisu sve knjige jednake. Osobito kad se radi o knjigama koje roditelji čitaju naglas djeci s namjerom da potaknu njihov razvoj. Studija Sveučil...


Zašto djeca traže da im se čita uvijek ista slikovnica

Zašto djeca traže da im se čita uvijek ista slikovnica

Poučno i ohrabrujuće iskustvo koje pokazuje da u trenutku umora od čitanja iste slikovnice svome djetetu samo treba predahnuti i pronaći novi...


Razgovarajte s bebama kao s odraslima, to doprinosi njihovu razvoju

Razgovarajte s bebama kao s odraslima, to doprinosi njihovu razvoju

RAZGOVARAJTE s bebama i malom djecom kao s odraslim osobama koristeći se kompleksnom sintaksom i rječnikom, i njihovi će se mozgovi i intelige...


Pokazatelji ranog razvoja – kada potražiti stručnu pomoć?

Pokazatelji ranog razvoja – kada potražiti stručnu pomoć?

Dječji je razvoj dinamičan proces oblikovan međuutjecajem bioloških i okolinskih faktora od samog začeća pa nadalje. Sva se djeca ne ...


Imunitet, vrtić i bakterije

Imunitet, vrtić i bakterije

Svaki put kad mi je dijete bolesno razmišljam o imunitetu i vrtiću. Nekad mi se čini da nikad i nije bio bolestan dok nije krenuo u vrti...