Tehnike smirivanja samoga sebe - piše Irena Orlović

Tehnike smirivanja samoga sebe - piše Irena Orlović

 

Da bismo mogli opstati i živjeti u ovom čudnom i nepredvidivim svijetu, uvijek je potrebno za sebe imati neku tehniku kako dovesti sebe u dobro stanje. Pokazalo se da stimulacijom osjetila umirujemo mozak i dovodimo ga u njegove snažne visoke funkcije. Stoga sam odlučila napisati nekoliko tehnika koje se temelje na stimulaciji osjetila, a koje bi vam mogle pomoći dovesti sebe u dobro stanje.

 

OSJETILA
Usredotočite se na svoja osjetila, jer njima doživljavate svijet oko sebe. Stimulacijom osjetila dovodite svoj mozak u dobro stanje. 
Imenujte:
5 stvari koje možete vidjeti
4 zvuka koja možete čuti
3 stvari koje možete dodirnuti (dodirnite ih) 
2 mirisa koja možete osjetiti
1 stvar koju možete okusiti

 

TIJELO 
Razmišljate o svojim stopalima kako čvrsto stoje na tlu. Primijetite kakav je to osjećaj dok stopala stoje čvrsto na tlu. Potom krenite osvještavati tijelo, dio po dio. Noge, trup, kralježnicu, ruke, sve do glave. Usmjerite svoju pozornost na disanje i razmišljajte o svakom udahu, o kisiku koji sad putuje kroz vaše tijelo. Dok duboko udišete, zamišljajte kako kisik koji udišete polako ulazi u pluća pa putuje sve do stopala. Potom razmišljajte kako se vraća natrag dok izdišete.

 

DODIR
Dodirujte prstima različite predmete i razmišljajte o teksturi predmeta. Primijetite kakav je osjećaj dok dodirujete taj predmet. 
Milujte svoje lice i primijetite kakav je osjećaj dok dodirujete obraze. Primijetite kako su mekani. Jesu li topli ili hladni? Istovremeno ostajte usredotočeni na disanje. 
Milujte svoja ramena. Potapšajte sebe po ramenima. Čvrsto se zagrlite i primijetite osjećaj. Dišite duboko. 

 

PISANJE
Pišite sve što vam pada na pamet. Nemojte misliti o tome je li to nešto pametno ili da treba imati smisla. Samo pišite sve što osjećate u tom trenutku. Sve misli koje dolaze izbacite iz glave na papir. Pretvorite ih u riječi.
Pišite usredotočeni na osjetila: što vidite, što čujete, kakav je osjećaj dok držite olovku u ruci. Dodirujte stol i što je već oko vas te pišite o teksturi i osjećaju dok sve to vidite i čujete. Gdje je u tijelu taj osjećaj? Kako se ponaša?
Recimo ovako: Čujem kako vani laje pas. Zuji mi u ušima. U sobi djeca pričaju. Vidim policu s knjigama. 


SKRETANJE POZORNOSTI
 od opterećujućih misli
- Imenujte sve predmete koje vidite. 
- Brojite unatrag od 100 po tri (npr. 100, 97, 94...).
- Recitirajte ili pjevajte pjesmu. Ako ste vjernik, molite neku molitvu koja vam daje dobar osjećaj. 
- Odaberite kategoriju i navedite što više toga. Igrajte sami sa sobom igru gradova i sela. Odaberite neko slovo i tražite što više gradova, rijeka, planina... na to slovo. 


PRIČANJE
Pričajte o onome što osjećate. 
- Pričajte o onome što se dogodilo i o onome što sad osjećate. Pričajte kako je to bilo kad se dogodio potres. Kako ste se tresli. Pokažite svojim tijelom ponovno kako to izgleda kad se cijelo tijelo trese. Pričajte kakav je bio vaš glas. Što ste govorili ili kako ste se zaledili, niste mogli ništa izgovoriti. Pričajte kako ste se kretali. Na što ste mislili. Jeste li nekada već doživjeli nešto slično?
- Pričajte kako je sada. Što osjećate?

 

GRLJENJE
Grlite svoje bližnje i dopustite sebi da osjetite ljubav prema njima cijelim svojim tijelom i osjećajem. Osjetite njihov miris i toplinu.

 

DISANJE
Usredotočite se na disanje iz dijafragme (treba se pomicati samo vaš želudac, ali ne i prsa). Dišite 5 sekundi, držite dah 4 sekunde, izdahnite 7 sekundi, držite dah 4 sekunde. Ponovite.

 


DOPUSTITE SEBI NE BITI DOBRO
Imate pravo ne osjećati se dobro i proživjeti sve emocije koje se pojavljuju. Plačite ako vam se plače. Doživite sve emocije jer dopuštajući nezgodnim emocijama da vas prožmu, gradite put kojim će one i otići. 

 

Svi vi koji ste trenutačno izravno pogođeni potresom nemojte zaboraviti jesti redovito. Koristite svaku priliku da pokušate spavati. Imajte na umu da niste sami. Cijela Hrvatska, ali i svijet je u ovom trenutku uz vas, i spremni su pomoći.

Svi smo u ovome zajedno!

 

 Nikada ne činite umjesto djeteta i stare osobe ono što mogu učiniti sami!

Nikada ne činite umjesto djeteta i stare osobe ono što mogu učiniti sami!

“Ne čini umjesto djeteta ono što može učiniti samo! Ako radite umjesto njega – vi ne marite za svoje dijete.” Post...


Kako roditeljska ljubav oblikuje djetetovu sreću za cijeli život

Kako roditeljska ljubav oblikuje djetetovu sreću za cijeli život

Svi živimo užurbanim, stresnim ritmom i kao roditelji često smo zabrinuti radimo li sve za dobrobit naše djece. Danas je jasno kako je ...


Jesper Juul: Što su to osobne granice?

Jesper Juul: Što su to osobne granice?

Možda najvažnije što smo mogli i što možemo naučiti od Jespera vezano je uz temu osobnih granica između djece i roditelja. Don...


8 razloga zbog kojih biste trebali biti bliski sa svojom obitelji

8 razloga zbog kojih biste trebali biti bliski sa svojom obitelji

Obitelj je važnost svakog čovjeka i trebala bi nam biti na prvome mjestu. "Obitelj i prijatelji su skriveno blago. Potražite ih i uži...


Što bi svaki roditelj trebao znati o stresu kod djece

Što bi svaki roditelj trebao znati o stresu kod djece

Tjeskoba nije neobičan problem današnje djece. Kao i odrasli, djeca različito reagiraju na stres ovisno o svojoj dobi, osobnosti i vje&s...


Čuveni ruski psiholog tvrdi kako nesretni roditelji ne mogu odgojiti sretno dijete

Čuveni ruski psiholog tvrdi kako nesretni roditelji ne mogu odgojiti sretno dijete

Kako se vi budete obraćali djetetu u djetinjstvu, tako će ono vama u starosti. Ruski psiholog Mihail Labkovski je poznat po vrlo jednostavnim i dir...