Roditelji - prvi uzori djetetu

Roditelji - prvi uzori djetetu

 


Kad razmišljamo o uzorima, često mislimo na uspješne, poznate, bogate pojedince u koje se ugledaju tisuće ljudi. Ali, prema rječniku, uzor je onaj koji služi kao primjer dobrih osobina i ispravnih postupaka. To znači da, bez obzira tko ste, kako se osjećate ili ponašate, ako ste aktivno prisutni u djetetovu životu, vi ste jedan od djetetovih uzora.
 


Djeca uče iz onoga kako žive

Vrlo često, kad se susretnemo s neprihvatljivim ili teško podnošljivim ponašanjem djeteta, pomislimo da je problem u njemu, zapitamo se odakle mu takva ponašanja i tražimo rješenja kako ih zaustaviti. Međutim, ako smo dovoljno otvoreni da uronimo u sebe i preispitamo vlastita i ponašanja drugog roditelja (ako je uključen/a u život djeteta), pronaći ćemo obrasce ponašanja koje je dijete preuzelo od nas, odraslih uzora.

 

Pogled unutra - primjer

Smeta vam kad vas dijete vičući doziva iz najudaljenije sobe, umjesto da mirno dođe do prostorije u kojoj se nalazite. Dijete doslovno urla dozivajući vas i ne prestaje dok ne dođete ili ne odgovorite vikanjem. Kad ga ignorirate, vikanje postaje još glasnije. Ovo ponašanje vas frustrira i iscrpljuje i ni jedna odgojna metoda koja vam je prihvatljiva, ne uspijeva ga zaustaviti.
Ponašanje vašeg djeteta vrlo je vjerojatno naučeno - od vas ili drugog roditelja.

("Nikad tako ne urlam na dijete", sigurno ste pomislili.)

Pozivate li dijete za stol kad je gotov ručak, dozivate li ga iz druge sobe k sebi? Ako vaše dijete vas doziva iz drugih prostorija vičući, vjerojatno to radite i vi. Možda ne istim tonom i jačinom kao što to čini vaše dijete, ali ste svojim primjerom pokazali djetetu kakvo je ponašanje za vas prihvatljivo.

Nakon što ste iskreno uvidjeli odakle djetetu ideja, imate dva izbora - ili svatko smije dozivati druge ukućane iz prostorije u prostoriju na svoj način, ili se nitko ne dovikuje. Ako ne želite da dijete viče iz sobe u sobu, morat ćete i vi to prestati raditi.

 

Modeliranje neprihvatljivog ponašanja

Ponekad svojim ponašanjem nesvjesno modeliramo ponašanje svoje djece koje želimo zaustaviti. Od trenutka kad osvijestimo i prihvatimo da će naša ponašanja i reakcije, dobre i loše, djeca upijati i oponašati, svjesnije ćemo birati vlastite reakcije. 

Kad se fokusirate na to da budete učinkovit uzor, težite napretku, a ne savršenstvu. Intenzivnije obratite pažnju na sljedeća važna područja i na pravom ste putu!
 

1. Važnost fokusiranja na pozitivno

Kao roditelji, skloni smo procjenjivati svoju djecu i njihovo ponašanje.
Moramo izdvojiti vrijeme i kako bismo svojoj djeci dali do znanja da vidimo i kad se ponašaju lijepo, ali i da ih volimo i prihvaćamo takve kakvi jesu. Neka vas čuju i onda kad rade nešto kako treba!


2. Osvijestite kako komunicirate, verbalno i neverbalno

Bez obzira govorimo li ili ne, šaljemo poruke svijetu oko sebe. Naše riječi i postupci jednako su značajni. Poučite djecu da mrštenje, namrgođenost i držanje prekriženih ruku ispred sebe dok razgovaramo, šalju negativnu poruku. Osmijeh, ljubazna gesta i raširene ruke koje spremno dočekuju zagrljaj, sve su vrijedne pozitivne poruke govora tijela.
 

3. Potreba za podrškom i osjećaj zajedništva

Djeca i odrasli trebaju osjećaj da imaju podršku i potporu u dobrim i lošim vremenima, da se tijekom dobrih razdoblja netko s njima veseli, i da imaju rame za plakanje kad se osjećaju loše. Dobar sustav podrške i zajednica pružit će oboje. Kao odrasli, primjerom možemo pokazati djeci kako biti dobri prijatelji i kako njegovati zajedništvo.
 

4. Pružite poštovanje, dobrotu i suosjećanje sebi i drugima

Sposobnost osjećanja poštovanja, pokazivanja dobrote i suosjećanja prema sebi i drugima, nisu kvalitete s kojima se rađamo, to su vještine koje učimo. Što više učimo o ovim karakteristikama, što ih više svjesno koristimo, veća je vjerojatnost da ćemo ih češće koristiti u svakodnevnom životu. Razgovarajte s djecom kako biti pažljivi i odgovarati na fizičke, emocionalne i duhovne potrebe.
Još važnije od toga što im govorite - pokažite im! Djeca trebaju odrastati promatrajući nas kako živimo tu osviještenost kroz način kako se ophodimo prema sebi i prema drugima.

 

Izvor: Live Happy
Prevela i prilagodila: Harfa

Više pročitajte u knjizi: GRIT Snaga strasti i ustrajnosti
Roditelji - prvi uzori djetetu

Karakter – naša najveća imovina

Karakter – naša najveća imovina

Karakter je način na koji se ponašamo prema onima koji ništa ne mogu učiniti za nas. Jeste li primijetili da je ključna ...


Čuveni ruski psiholog tvrdi kako nesretni roditelji ne mogu odgojiti sretno dijete

Čuveni ruski psiholog tvrdi kako nesretni roditelji ne mogu odgojiti sretno dijete

Kako se vi budete obraćali djetetu u djetinjstvu, tako će ono vama u starosti. Ruski psiholog Mihail Labkovski je poznat po vrlo jednostavnim i dir...


Kako pomoći djeci u kriznim situacijama piše - Irena Orlović

Kako pomoći djeci u kriznim situacijama piše - Irena Orlović

Ovo je jako izazovno razdoblje u kojem djeca ne mogu razumjeti što se događa i trebaju našu podršku. Nerazumijevanje situac...


Uloga očeva i psihosocijalna prilagodba djece

Uloga očeva i psihosocijalna prilagodba djece

Kada čujete riječ "privrženost", na što najprije pomislite? Ako je vaša prva asocijacija majka, u svom odgovoru sigurn...


Djeca marširala zbog roditeljske ovisnosti: Dolje pametni telefoni! Igrajte se s nama, a ne s mobitelima

Djeca marširala zbog roditeljske ovisnosti: Dolje pametni telefoni! Igrajte se s nama, a ne s mobitelima

Ovisnost roditelja o telefonima, naglašava Deutsche Welle, koji je objavio vijest, "može dovesti do problema u ponašanju djec...


Kako mladi mogu čuvati svoje mentalno zdravlje za vrijeme krize izazvane koronavirusom (i potresom)

Kako mladi mogu čuvati svoje mentalno zdravlje za vrijeme krize izazvane koronavirusom (i potresom)

7 strategija za mlade koji se suočavaju s novom normalnom situacijom Biti tinejdžer izazovno je i u uobičajenoj situaciji, a opasnost od ...