Razvoj mozga direktno je povezan s ljubavlju ili zanemarivanjem od strane roditelja

Razvoj mozga direktno je povezan s ljubavlju ili zanemarivanjem od strane roditelja

Dva mozga prikazana na slici pripadaju trogodišnjoj djeci, no ipak je razlika u njihovoj veličini značajna.


Ono što je još značajnije jest to da se čini kako promjena u volumenu i izgledu ovisi o tome kako se prema djetetu odnosila majka ili glavni skrbnik.


Profesor Allan Schore sa Sveučilišta UCLA, koji je pridonio velikom broju istraživanja o ovom fenomenu, ističe kako je rast moždanih stanica "posljedica interakcije djeteta sa glavnim skrbnikom", izvijestio je The Sunday Telegraph.


Mozgovi ovo dvoje trogodišnjaka variraju u veličini u skladu s ljubavlju koju su dobivali od svojih skrbnika. Slika je preuzeta iz rada Brucea D. Perryja "Childhood Experience and the Expression of Genetic Potential: What Childhood Neglect Tells Us About Nature and Nurture" (Iskustvo iz djetinjstva i izraz genetskog potencijala: što nam zanemarivanje u djetinjstvu govori o prirodi i skrbi)
To znači da rast djetetovog mozga "doslovno iziskuje pozitivnu interakciju između majke i djeteta. Razvoj cerebralnih sklopova ovisi o tome."


Članak također dodaje kako o odnosu prema djeci u njihove dvije prve godine života ponekad ovisi hoće li dijete kada postane odrasla osoba imati potpuno funkcionalan mozak.
Ističe kako oštećenje koje nastaje pri zanemarivanju i drugim oblicima zlostavljanja može uzrokovati smanjenu inteligenciju, umanjenu sposobnost empatije te povećanu podložnost ovisnosti o drogama i nasilnom kriminalu.


Rad odražava otkrića dječjih psihijatara i neuroznanstvenika na Washington University School of Medicine u St. Louisu. U siječnju 2012. godine istraživanja su pokazala kako djeca školske dobi čije su majke o njima skrbile u ranom razdoblju života imaju mozak s većim hipokampusom. Hipokampus je ključna struktura važna za učenje, pamćenje i reakciju na stres.


Glavna autorica Joan L. Luby kazala je za Proceedings of the National Academy of Sciences Early Edition (Zbornik radova Nacionalne akademije znanosti – rana izdanja): "Pronašli smo vrlo snažnu vezu između majčinske skrbi i veličine hipokampusa u zdrave djece."

Dodala je: "Roditelje bi trebalo poučiti kako skrbiti od svojoj djeci i kako ih poticati. To su vrlo bitni faktori u razvoju zdravlja."
 

Veličina mozga također je bitna u vezi s nekoliko mentalnih oboljenja kao što su primjerice Alzheimerova bolest, depresija i šizofrenija. Prema izvješću u časopisu Nature Genetics smatra se kako smanjen volumen mozga pridonosi ovim oboljenjima.

 

Izvor: The TelegraphPoticanje dječjeg uma od prvog dana

Poticanje dječjeg uma od prvog dana

Igra je, uz ljubav i pažnju, ključan čimbenik djetetova rasta i razvoja. Evo kako svakodnevne situacije mogu postati dio igre i zabave. ...


Pustite djecu da hodaju bosa, bit će pametnija

Pustite djecu da hodaju bosa, bit će pametnija

Mala djeca imaju prirodnu potrebu kretati se bez barijera između stopala i podloge, što nije čudno jer hodanje bosim nogama također pom...


Trebamo li ograničiti korištenje pametnog telefona dok smo sa svojom bebom?

Trebamo li ograničiti korištenje pametnog telefona dok smo sa svojom bebom?

Razgovarajte, igrajte se, grlite se i održavajte kontakt oči u oči sa svojom bebom što je više moguće; potrudite se da vas mobi...


Zašto je važno čitati naglas djetetu od najranije dobi?

Zašto je važno čitati naglas djetetu od najranije dobi?

Mnogi važni dokumenti i strategije vezane uz čitanje naglašavaju da je upravo metoda glasnog čitanja ključna za razvijanje čitateljsk...


Sedam osobina sjajnih očeva

Sedam osobina sjajnih očeva

Mnogi očevi danas, za razliku od nekoć, i te kako žele igrati važnu ulogu u životu svoje djece. Žele sudjelovati od početka, odgajati, bit...


10 savjeta kako djetetu olakšati polazak u jaslice

10 savjeta kako djetetu olakšati polazak u jaslice

Plač, čvrsto obavijene ruke oko vrata mame ili tate te pogled od kojeg se slama srce, normalne su reakcije djeteta koje prolazi kroz strah od o...