Kako pomoći djeci u kriznim situacijama piše - Irena Orlović

Kako pomoći djeci u kriznim situacijama piše - Irena Orlović

 

Ovo je jako izazovno razdoblje u kojem djeca ne mogu razumjeti što se događa i trebaju našu podršku. Nerazumijevanje situacije izaziva još veći strah, tako da je moguće da djeca budu nemirna, pa i agresivna ili da se snažno povuku u sebe ili neprekidno traže vašu pažnju. Sve to i u vama može izazvati još veću nelagodu i preplavljenost neugodnim emocijama. 
Važno je da znate da je sve to normalna reakcija na traumu. Nemojte kriviti sebe, ali ni djecu.

U prošlom blogu pisala sam o nekim tehnikama koje mogu pomoći umiriti samoga sebe. Sad želim napisati kako možemo pomoći djeci. 


Govorite istinu

Nemojte glumiti pred djecom i ponašati se kao da se ništa strašno nije dogodilo. Racite djeci istinu. Djeca nas doživljavaju na emocionalnoj razini i točno znaju kad nešto nije u redu. Kod djece se može javiti strah ako ono što im govorite ne odgovara našem osjećaju. 


Budite prisutni 

Izađite na trenutak iz svojih cipela i svoju pozornost usmjerite na dijete. Primijetite djetetove emocije i imenujte ih. Pričajte o onome što se događa upravo u tom trenutku. Pričajte o onome što dijete u tom trenutku može vidjeti, čuti, osjetiti. 
 

Budite topli

Osigurajte fizičku bliskost.  Grlite ih i govorite im toplim i ugodnim tonom. Pričajte im tople i umirujuće priče. 
 

Pričajte o ljudima superjunacima

Pričajte o ljudima koji pomažu kao o superjunacima. Neka djeca osjete da postoje ljudi kojima možemo vjerovati, koji su tu za nas. Neka osjete povjerenje u ljude. Neka razviju osjećaj da se na nekoga možemo osloniti kad nam dođu teški dani.


Razgovarajte o osjećajima

Recite kako se osjećate. Opišite svaku emociju. Gdje i kada je osjećate u tijelu?
Neka djeca steknu dojam da je potpuno u redu osjećati neugodne emocije. Ako oni pokažu ljutnju i bijes, budite tu za njih i pokažite im da je normalno osjećati se tako kad je teško. 


Slušajte ih

Dajte im priliku da kažu što osjećaju i što su doživjeli. Pokušajte se suzdržati od svojih komentara, samo postavljajte otvorena pitanja. 
Kakav je to bio osjećaj za tebe? Što si vidio, čuo? Kako ovo sve izgleda iz tvoje perspektive? Kakva pitanja imaš? 


Dajte im da crtaju

Djeci je teško izraziti svoj unutrašnji osjećaj, ali zato postoji crtež. Dajte im da crtaju, bojaju, a u pozadini, ako je moguće, osigurajte mirnu, ugodnu i toplu glazbu. 


Uključite se u igru

Igrajte se s njima. To može biti ugodno i za njih i za vas. Igrajte se i glumite figuricama. Pitajte ih kako se figurice sada osjećaju. Što im je potrebno? 


Nemojte skrivati vijesti od njih 

Držite djecu dalje od televizora i neugodnih podražaja, ali ako su djeca čula neke od vijesti koje nisu ugodne i žele znati što se događa, nemojte im odgovarati: "Nije to ništa, sve je ok!" ili "Još si mali da bi razumio." i sl. Odgovorite iskreno, a ako ne znate odgovor, recite također iskreno da ne znate, ali da ćete potražiti informacije pa ćete mu odgovoriti. 


Čuvajte rutinu

Djeca vole rutinu, ona im daje sigurnost i ugodu. Ako je ikako moguće, pokušajte se vratiti u rutinu i održavati je onoliko koliko uspijevate.


Ako primijetite da vam je previše i da se teško nosite sa stresom, dopustite sebi da potražite pomoć stručnjaka. Isto tako, ako primijetite da dijete teško izlazi iz neugodnih emocija, potražite pomoć stručnjaka. Trenutačno je jako puno stručnjaka koji su spremni pružiti besplatnu podršku. Javite im se!
 Kako dolazak djeteta mijenja odnos s partnerom/partnericom

Kako dolazak djeteta mijenja odnos s partnerom/partnericom

Kad par sazna da će dobiti dijete, preplavi ga ogromna sreća i mnoga očekivanja. No malo njih zaista razmišlja o tome što ih oč...


Nova radionica Irene Orlović! GRIT: Budi uporna i pronađi svoju životnu strast

Nova radionica Irene Orlović! GRIT: Budi uporna i pronađi svoju životnu strast

Nova godina - nove prilike za rast i razvoj! Pozivamo vas na novu radionicu Irene Orlović na kojoj ćemo zajedno raditi na Vašim živo...


Nikada ne činite umjesto djeteta i stare osobe ono što mogu učiniti sami!

Nikada ne činite umjesto djeteta i stare osobe ono što mogu učiniti sami!

“Ne čini umjesto djeteta ono što može učiniti samo! Ako radite umjesto njega – vi ne marite za svoje dijete.” Post...


Uloga očeva i psihosocijalna prilagodba djece

Uloga očeva i psihosocijalna prilagodba djece

Kada čujete riječ "privrženost", na što najprije pomislite? Ako je vaša prva asocijacija majka, u svom odgovoru sigurn...


Online edukacija KAKO ODGOJITI MENTALNO SNAŽNO DIJETE, travanj/svibanj 2021.

Online edukacija KAKO ODGOJITI MENTALNO SNAŽNO DIJETE, travanj/svibanj 2021.

Pozivamo vas na proljetnu online edukaciju Irene Orlović KAKO ODGOJITI MENTALNO SNAŽNO DIJETE. Edukacija će se odvijati u četiri onl...


Kako izbjeći preveliko uzbuđenje kod djeteta tijekom blagdana

Kako izbjeći preveliko uzbuđenje kod djeteta tijekom blagdana

Tijekom Božićnih blagdana uslijed okolnosti mijenjamo rutinu svakodnevice - posjećujemo i ugošćujemo obitelj i prijatelje, družimo se...