10 stvari koje nas živciraju kod naše djece, a istovremeno ih čine neodoljivima

10 stvari koje nas živciraju kod naše djece, a istovremeno ih čine neodoljivima

 

1. Djeca se ne boje

Nije pritom riječ o tome da su djeca hrabra, već jednostavno nemaju osjećaj straha. Stoga često vuku mačku za rep ili skaču s visine bez ikakve brige o eventualnim posljedicama. Oprez je dio razvoja i osjećaj straha doći će s iskustvom.


2. Uvijek kažu ono što misle


Djeca nemaju dlake na jeziku. Ona uglavnom još i ne znaju da bi riječima mogla nekoga uvrijediti ili da je neka izjava u nekoj situaciji neprimjerena. No djeca s vremenom nauče birati izraze, tako da roditelji se roditelji neće dugo morati sramiti zbog njihovih izjava.


3. Nemaju osjećaj za vrijeme


Djetetu možete sto puta ponoviti da su tek 4 sata ujutro, no to njemu ništa ne znači. Ono samo zna da je budno, što znači da i svi ostali moraju biti budni. No najkasnije u vrtiću počet će spavati cijelu noć bez buđenja.


4. Razvijaju simpatije prema čudnim stvarima


Da se vaše dijete mora odlučiti između predivne, ručno rađene dekice i starih čarapa, vjerojatno bi se odlučilo za čarape. Čak i ako je to nama nepojmljivo, djeca tako uče donositi samostalne odluke.


5. Popis omiljenih jela mijenja se svakodnevno


Svima nam je poznato: Napravimo djetetu neko jelo koje je još jučer obožavalo, no danas iz nekog neobjašnjivog razloga gleda u njega kada da smo mu na stol stavili žabu. Djeca naime vole mijenjati mišljenje, no to nije razlog da im se roditelji dopuste vući za nos.


6. Djeca ne spavaju kad vi to želite


I spavaju onda kada ne želite. Najčešće spavaju upravo onda kada to vama najviše komplicira situaciju: na stražnjem sjedalu, u kolicima, zaspu netom prije večere – baš kao da čine sve da bi vas razljutila. Naravno, to nije točno. Od treće ili četvrte godine života sve će se to promijeniti.


7. Pritišću sve gumbe


Gumbi imaju čarobno djelovanje na djecu. Čini se kao da djeca na njima vide natpis „Stisni me!“ jer imaju potrebnu stisnuti svaki gumb koji ugledaju. Srećom, ponekad je dovoljan strog pogled roditelja ili neke druge odrasle osobe da bi se spriječila eventualna šteta.


8. Misle da sve znaju bolje od vas


Djetetu nije potrebna noćna posuda, ono može samo otići na igralište, hlače može nositi onako kako ih dohvati, nema veze što su okrenute naopako. No takve sitne greške normalne su i važne za razvoj djeteta jer ono kroz njih uči.


9. Kraj je svijeta kada im nešto nije po volji


Čujete prodoran vrisak i odmah pomišljate da se sigurno dogodilo nešto strašno. No ond ugledate svoje dijete i vidite da mu je pao sladoled na tlo. Djeca u ranoj dobi teško razlikuju male probleme od velikih katastrofa – ono što mi i ne vidimo kao problem za njih može značiti kraj svijeta. S iskustvom će se to, naravno, promijeniti.


10. Djeca su tako slatka!


Dovode vas do ludila sa svojom tvrdoglavošću, velikim proturječjem i nedostatkom logike. Teško je ponekad ostati ozbiljan i zadržati autoritet jer su pri svemu tome jako slatka. Uživajte u toj njihovoj dobi i kada budu adolescenti, prizovite te trenutke u sjećanje.

 

Izvor: http://www.netmoms.de/Jesper Juul: Kako pametni telefoni i tableti izgladnjuju naša srca?

Jesper Juul: Kako pametni telefoni i tableti izgladnjuju naša srca?

Jesper Juul, poznati danski pedagog i obiteljski terapeut objašnjava kako korištenje pametnih telefona djeluje na naše odnos...


Uz ovih 5 savjeta naučite školarce učiti za život, a ne samo za školu

Uz ovih 5 savjeta naučite školarce učiti za život, a ne samo za školu

Često precjenjujemo ono što govorimo djeci. Ona nas, naime, više gledaju nego što nas slušaju: nekako bolje čuju on...


UTJECAJ I VAŽNOST RODITELJA U OBRAZOVANJU DJECE

UTJECAJ I VAŽNOST RODITELJA U OBRAZOVANJU DJECE

Svatko od nas uči i prima informacije na svoj, jedinstven način. Svijest o tome je jako važna. Kao i senzibiliziranje ljudi na tu temu. Time pozit...


Čemu nas japanske škole mogu naučiti o odgoju kompetentne djece

Čemu nas japanske škole mogu naučiti o odgoju kompetentne djece

Danas je većina zapadnjačke djece jedna razmažena gomila. Roditelji im pišu domaću zadaću, traže bolje ocjene od učitelja i osloba...


Može li učenje biti igra - bilješke s predavanja Ranka Rajovića

Može li učenje biti igra - bilješke s predavanja Ranka Rajovića

Ranka Rajovića upoznao sam prije desetak godina. Još tada je njegovo izlaganje o asocijativnom učenju i učenju orijentiranom na mi&sc...


Zašto bi djeca trebala koristiti prste pri računanju

Zašto bi djeca trebala koristiti prste pri računanju

Gotovo se sva djeca pri računanju služe prstima. No kako postaju veća, a matematički problemi sve složeniji, često im se govori da ne raču...